Νέα Σμύρνη: +30 210 9320215 - Μαρούσι: +30 210 8066420 - Μυτιλήνη: +30 22510 38065

Πνοή ελπίδας σε αυτούς που πάσχουν από την νόσο Stargardt

Η νόσος του Stargardt είναι η πιο κοινή εκφυλιστική διαταραχή της ωχράς κηλίδας η οποία εμφανίζεται σε νέους. Τα συμπτώματα προοδευτικής μείωσης της όρασης ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της νόσου του Stargardt είναι 1 στα 8.000 έως 10.000 άτομα.

Κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται έπειτα από ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) από την Kubota Vision. Πρόκειται για ένα μικρό μόριο, μιας νέας κατηγορίας ενώσεων, γνωστών ως διαμορφωτών οπτικού κύκλου (VCMs), το Emixustant. Διαμορφωμένο ως υδροχλωρικό άλας, είναι η πρώτη συνθετική φαρμακευτική ένωση, χορηγούμενη από το στόμα, που φαίνεται να υπόσχεται θετικά αποτελέσματα σε διαταραχές του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, όπως στην γεωγραφική ατροφία του αμφιβληστροειδούς που συμβαίνει στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς αλλά ακόμα και σε ανίατες έως τώρα παθήσεις όπως στη νόσο του Stargard.

Το Emixustat εφευρέθηκε από τον Βρετανοαμερικανό χημικό, Ian L. Scott, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμές Φάσης 3. Η μελέτη ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2018, είναι μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη στην οποία στα άτομα εκχωρείται το emixustat 10 mg μία φορά την ημέρα για 24 μήνες. Το Emixustat ρυθμίζει τον οπτικό κύκλο αναστέλλοντας ένα κρίσιμο ένζυμο αυτής της οδού, την πρωτεΐνη 65 του επιθηλίου χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE65). Ο οπτικός κύκλος είναι η διαδικασία με την οποία η βιταμίνη Α ανακυκλώνεται στο μάτι. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την οπτική διαδικασία.

Η νόσος του Stargardt είναι μία γενετική διαταραχή του οφθαλμού, προκαλείται από μεταλλάξεις του γονιδίου ABCA4 και κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο. Σπάνια μπορεί να προκληθεί από μεταλλάξεις άλλων γονιδίων και τότε κληρονομείται με αυτοσωμικό κυρίαρχο τρόπο. Η νόσος επηρεάζει το οπίσθιο μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή και συγκεκριμένα την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Τα συμπτώματα της νόσου Stargardt εμφανίζονται συνήθως στα τέλη της παιδικής ηλικίας έως την πρώιμη ενηλικίωση και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.


Απεικόνιση του οπίσθιου μέρους του ματιού σε ασθενή πάσχοντα από την νόσο Stargardt. Εμφανώς απεικονίζονται οι κιτρινωπές κηλίδες συσσωρευμένης λιποφουσκίνης. 

Aπεικόνιση του οπίσθιου μέρους του ματιού σε υγιή.

Η νόσος προκαλεί προοδευτική απώλεια κυρίως της κεντρικής όρασης. Η σταδιακή μείωση της οπτικής ικανότητας οφείλεται στην μη φυσιολογική συσσώρευση της λιποφουσκίνης (λιπιδίων, πρωτεϊνών και τοξικών παραγόντων της βιταμίνης Α) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ελεύθερων ριζών και την ενεργοποίηση του συστήματος συμπληρώματος. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται η λειτουργία ενός ενζύμου, της πρωτείνης 65 του επιθηλίου χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE 65) και έτσι επέρχεται κυτταρικός θάνατος των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς». Ο κύριος Μάλλιας καταλήγει πως «το Emixustat δρα μπλοκάροντας τη συσσώρευση της λιποφουσκίνης και επιβραδύνοντας έτσι τον οπτικό κύκλο μειώνοντας την διαθεσιμότητα τοξικών παραγώγων βιταμίνης Α όπως του Α2Ε.

Περιγραφική απεικόνιση της στοχευμένης δράσης του Emixustat.

Το Emixustat χορηγήθηκε από το στόμα σε ανθρώπινες κλινικές μελέτες και φαίνεται να είναι καλά ανεκτό. Η Kubota Vision διερευνά τη δυνατότητα το emixustat να θεραπεύσει και να αναστείλει την απώλεια όρασης σε πάσχοντες από την νόσο Stargardt. Ας ελπίσουμε πως με την βοήθεια της επιστήμης η νόσος Stargardt και ανίατες έως τώρα νόσοι που απειλούν την όραση θα είναι πλέον ιάσιμες.
 

Ποιοι παράγοντες συντελούν σε μια επιτυχημένη και ανώδυνη επέμβαση καταρράκτη; Πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τα μάτια μας; Κορονοϊός, κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας; Η ρομποτική χειρουργική στον τομέα της οφθαλμολογίας Η τεχνητή νοημοσύνη σύμμαχος στην διάγνωση και πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας Εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυστροφίας του Fuchs Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση Τα "ναι" και τα "όχι" για την σωστή χρήση φακών επαφής Πώς εξασφαλίζεται η επιτυχία στα laser; Οφθαλμικός έρπης ζωστήρ 10 συμβουλές για τα μάτια Καταρράκτης: Νεότερες τεχνικές, νέοι τύποι ενδοφακών και οδηγίες για ένα άριστο αποτέλεσμα Ωχρά κηλίδα & διατροφή Πότε επισκεπτόμαστε τον Οφθαλμίατρο; Ξηροφθαλμία - Βλεφαρίτιδα Έντονος ήλιος; Προσοχή στα μάτια σας! Στικτή Κερατίτιδα Πλεονεκτήματα της επέμβασης καταρράκτη με μικροτομή 1,8χιλιοστών!!! Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας-Πρόληψη & αντιμετώπιση Ουσία που αποτρέπει την τύφλωση σε ασθενείς με παθήσεις κερατοειδούς