ΑΡΧΙΚΗ>ΠΑΘΗΣΕΙΣ>Οπή Ωχράς Κηλίδας

Οπή Ωχράς Κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του αμφιβληστροειδή υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση δηλαδή για την όραση που χρησιμοποιούμε για διάβασμα, γράψιμο, οδήγηση και αναγνώριση προσώπων. Η οπή ωχράς κηλίδας είναι ένα μικρό άνοιγμα στην περιοχή της ωχράς. Η οπή προκαλεί ένα τυφλό σημείο ή θολερότητα στο κέντρο της όρασης μας. 

Βασικά αίτια:
 
Οι οπές ωχράς κηλίδας συμβαίνουν συνήθως στους ηλικιωμένους. Το υαλοειδές (η γέλη στο εσωτερικό του ματίου μας) μπορεί λόγω ηλικίας να προκαλέσει έλξη στον λεπτό ιστό της ωχράς και να δημιουργήσει μια μικρή οπή. Μερικές φορές τραύμα στον οφθαλμο ή χρόνιο οίδημα ωχράς μπορεί να προκαλέσει οπή. Η οπή ωχράς δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας.
 
Θεραπεία:
 
Η υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή) είναι η μόνη θεραπεία για την οπή ωχράς. Κατα την διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης o γιατρός αφαιρεί το υαλοειδές που προκαλεί έλξη στην ωχρά και το αντικαθιστά με μια ειδική φυσαλίδα αερίου που πιέζει την οπή και σταδιακά την κλείνει. Για να συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να έχει το κεφάλι σκυμμένο για περίπου 10 ημέρες. Η φυσαλίδα προοδευτικά απορροφάται από τον οφθαλμό και αντικαθίσταται από το φυσιολογικό υγρό του ματιού.
 
Ασθενείς που έχουν υπεβληθεί σε υαλοειδεκτομή για οπής ωχράς με χρήση φυσαλίδας αερίου δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο για περίπου 6 εβδομάδες, γιατί λόγω αλλαγής πιέσεως μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο μάτι τους. Η χαμένη όραση επανέρχεται σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες αλλά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το μέγεθος της οπής και την διάρκεια που παρέμεινε ανοιχτή.