Νέα Σμύρνη: +30 210 9320215 - Μαρούσι: +30 210 8066420 - Μυτιλήνη: +30 22510 38065

Η ρομποτική χειρουργική στον τομέα της οφθαλμολογίας

Η επιστήμη της ιατρικής πλέον προχωρά με αλματώδη βήματα προς την εξέλιξη και βελτίωση των παροχημένων τρόπων διάγνωσης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών. Στην αυγή του 21οι αίωνα βιώνουμε πλέον την επανάσταση της ρομποτικής χειρουργικής και εγκομιζόμαστε πλήρως των βέβαιων προτερημάτων που μας προσφέρει! Η ενδοσκοπική αυτή τεχνική βρίσκεται στο δρόμο της εξέλιξης ακόμα και στον τομέα της οφθαλμολογίας! Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στην οφθαλμολογία προσφέρει ασύγκριτη ακρίβεια και ασφάλεια χρησιμοποιώντας ειδικά ρομποτικά συστήματα ελεγχόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και καθοδηγούμενα από το έμπειρο χέρι των χειρουργών!

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο χειρουργικής της ωχράς κηλίδας, του αμφιβληστροειδούς και του υαλώδους σώματος, δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί με τεράστια επιτυχία σε σοβαρές παθήσεις του οπισθίου θαλάμου του οφθαλμού οι οποίες χρήζουν χειρουργικής επέμαβσης. Στην ουσία πρόκειται για ένα ρομπότ του οποίου οι κινήσεις καθοδηγούνται πλήρως από τον χειρουργό, ας πούμε...πως είναι η προέκταση του χεριού του!

Στην ουσία πρόκειται για μία τρισδιάστατη χειρουργική επέμβαση την πορεία της οποίας μπορούν να παρακολουθούν οι ασθενείς, οι γιατροί ακόμα και οι εκπαιδευόμενοι. Ο χειρουργός φορά γυαλιά 3D αντί να κοιτά μέσα από το μικροσκόπιο και ολόκληρη η πορεία της επέμβασης παρατηρείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον οφθαλμό απαιτούν απίστευτη ακρίβεια στο όριο που αυτό καθιστάται ικανό μιας και είναι έντονος ο περιοριμός των κινήσεων αφού ο «χώρος δράσης» είναι εξαιρετικά μικρός! Τα ρομποτικά συστήματα ήρθαν για να λύσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας και ακρίβειας των οφθαλμιάτρων. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η παρατήρηση της δομής του υαλοειδούς σώματος και του αμφιβληστροειδούς σε πολύ υψηλή ανάλυση και σε μεγάλη μεγέθυνση, κάτι το οποίο επιτρέπει τους χειρουργικούς ελιγμούς και χαρίζει μεγαλύτερη άνεση στον χειρουργό

Το ρομποτικό σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να λειτουργεί ομαλά πάνω στο ειδικό τραπέζι χειρισμού του χειρουργείου και υπάρχει ένα όριο ασφάλειας ώστε να εξασφαλίζεται ο περιοριμός των κινήσεων του. Ο χειρουργός διατηρεί άμεση επαφή με τον ασθενή εξαιτίας της υβριδικής διάταξης. Το όργανο ελαχιστοποιεί τις κινήσεις των ματιών κρατώντας σταθερή την κάνουλα (καθετήρας). Με λίγα λόγια αυτό που χαρακτηρίζει αυτήν την ενδοσκοπική τεχνική είναι η ασφάλεια και οι στοχευόμενες χειρουργικές κινήσεις!

Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως σε παθήσεις που αφορούν τον οπίσθιο θάλαμο του οφθαλμού. Ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για peeling ILM της έσω αφοριστικής μεμβράνης του αμφιβληστροειδούς, σε ιδιοπαθή οπές της ωχράς κηλίδας, αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, σε αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς, στην παραγωγική υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια και γενικότερα σε οτιδήποτε αφορά τον οπίσθιο θάλαμο, το υαλώδες σώμα, τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα.

Το μεγαλύτερο ωφέλημα που έχει αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι η αξεπέραστη ακρίβεια! Οι στοχευμένες κινήσεις και η μείωση των κραδασμών των χεριών δίνουν την βάση για μια ιδανική χειρουργική επέμβαση της οποίας κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ασύγκριτη σταθερότητα! Με λίγα λόγια προσφέρει χειροκίνητη σταθερότητα 100- 150 μm και η ακρίβεια του συστήματος ανέρχεται στα 1-10μm. Ας μην ξεχνάμε πως για να επιτευχθεί μια άριστη χειρουργική επέμβαση ανεξαρτήτου της δυσκολίας της, απαιτούνται πολλά χρονια εκπαίδευσης και ενασχόλησης. Επίσης κατά ένα μεγάλο ποσοστό η χειρουργική δεξιότητα θεωρείται δεδομένη. Τα ρομποτικά συστήματα είναι σύμμαχοι των χειρουργών και βοηθούν στην διεκπαιρέωση ακόμα και των πιο απαιτητικών και δύσκολων περιστατικών με τεράστια επιτυχία!

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα των «ρομπότ» είναι το μήνυμα ελπίδας που φέρνει σε εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες του αμφιβληστροειδούς στις οποίες δεν έχει ακόμα βρεθεί επαρκής θεραπεία και τα ποσοστά τύφλωσης είναι αρκετά υψηλά. Η ενδοσκοπική τεχνική παρέχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας στην μεταφορά καινοτόμων φαρμάκων γονιδιακής θεραπείας και κυτταρικών προϊόντων.

Ήδη, από τις αρχές του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οφθαλμολογική χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια ρομπότ την οποία συνόδευετεράστια επιτυχία! Βέβαια αναμένουμε κλινικές μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που παρέχουν τα ρομπότ. Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα διαθέτει σήμα CE και διατίθεται πλέον στο εμπόριο.

Ο συνδυασμός της επιστημονικής εξέλιξης και οι γνώσεις αλλά και η εμπειρία του χειρουργού θα απογειώσει την πορεία των χειρουργικών επεμβάσεων και θα χαρίσει πολλά χαμόγελα στους πάσχοντες!

Εν τέλει αξίζει να πούμε πως η τεχνολογική εξέλιξη του εξοπλισμού της πληροφορικής ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει πολλές δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε περιστατικά τα οποία πριν αρκετά χρόνια φάνταζαν αδιανόητα δύσκολα και περίπλοκα! Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της οφθαλμολογίας η μεγάλη μεγέθυνση της δομής των ιστών, η υψηλή ανάλυση εικόνας, και η αξιοσημείωτη ακρίβεια των χειρουργικών ελιγμών είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης χειρουργικής επέμβασης στον αμφιβληστροειδή.
 

Πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τα μάτια μας; Πνοή ελπίδας σε αυτούς που πάσχουν από την νόσο Stargardt Κορονοϊός, κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας; Η τεχνητή νοημοσύνη σύμμαχος στην διάγνωση και πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας Εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυστροφίας του Fuchs Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση Τα "ναι" και τα "όχι" για την σωστή χρήση φακών επαφής Πώς εξασφαλίζεται η επιτυχία στα laser; 10 συμβουλές για τα μάτια Οφθαλμικός έρπης ζωστήρ Καταρράκτης: Νεότερες τεχνικές, νέοι τύποι ενδοφακών και οδηγίες για ένα άριστο αποτέλεσμα Ωχρά κηλίδα & διατροφή Πότε επισκεπτόμαστε τον Οφθαλμίατρο; Ξηροφθαλμία - Βλεφαρίτιδα Έντονος ήλιος; Προσοχή στα μάτια σας! Στικτή Κερατίτιδα Πλεονεκτήματα της επέμβασης καταρράκτη με μικροτομή 1,8χιλιοστών!!! Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας-Πρόληψη & αντιμετώπιση Ουσία που αποτρέπει την τύφλωση σε ασθενείς με παθήσεις κερατοειδούς