ΑΡΧΙΚΗ>ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ >Πάσχετε από καταρράκτη; Ενημερωθείτε για τις τεχνικές, τους ενδοφακούς&για προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πάσχετε από καταρράκτη; Ενημερωθείτε για τις τεχνικές, τους ενδοφακούς&για προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πάσχετε από καταρράκτη;

Ενημερωθείτε εδώ για τις νεότερες τεχνικές, τους νέους τύπους ενδοφακών και για τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες.

Ο καταρράκτης (η θόλωση του φακού του ματιού) είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης.

Τα συμπτώματα του καταρράκτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρείται μείωση της κεντρικής όρασης. ?λλοι ασθενείς αναφέρουν μειωμένη όραση τη νύχτα, ενώ κάποιοι διαμαρτύρονται για δυσκολία στην οδήγηση λόγω θάμβους από τα φώτα των αυτοκινήτων από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή έχουν δυσκολία στο διάβασμα και ευαισθησία στο φως του ήλιου. ?λλη ομάδα ασθενών παραπονείται ότι τα χρώματα φαίνονται ξεθωριασμένα.

Κρίνεται σκόπιμο πριν την επέμβαση να προηγείται ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει:

Έπειτα από τον παραπάνω ενδελεχή έλεγχο ο γιατρός σε συνεννόηση με τον ασθενή και τις προσδοκίες αυτού για καλή όραση χωρίς γυαλιά μακριά, κοντά και σε ενδιάμεσες αποστάσεις (οθόνη υπολογιστή) αποφασίζει για τον ενδοφακό που ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση, αφού κατά τη διάρκεια της επέμβασης του καταρράκτη αντικαθίσταται ο κρυσταλλοειδής φακός με τεχνητό ενδοφακό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας καινούργιους τύπους ενδοφακών με τους οποίους μπορούμε ταυτόχρονα με τον καταρράκτη να διορθώσουμε και άλλες παθήσεις των ματιών, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία και ο αστιγματισμός. Τα είδη των ενδοφακών αυτών είναι:

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα της επέμβασης του καταρράκτη με μικροτομή 1,8χιλιοστών. Στην επέμβαση καταρράκτη με μικροτομές, η διάσταση της τομής είναι μόλις 1,8mm, ενώ η συνήθης τομή για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι 2,75 ή 3 mm.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης καταρράκτη με μικροτομές 1,8 χιλιοστών είναι τα παρακάτω:

-Ταχύτατη αποκατάσταση της όρασης

-Μικρότερη μετεγχειρητική φλεγμονή

-Μείωση της πιθανότητας για μόλυνση

-Μικρότερος μετεγχειρητικός αστιγματισμός

-Γρηγορότερη επούλωση της τομής με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις

-Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών

Για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος σημαντικό είναι ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής χρειάζεται να είναι νηστικός, γιατί κατά τη διάρκεια της επέμβασης χορηγείται ενδοφλέβια καταστολή (μέθη) από ειδικευμένο αναισθησιολόγο. Σκόπιμο είναι ο ασθενής πριν την επέμβαση να έχει πάρει σε συνεννόηση με το γιατρό φάρμακα που λαμβάνει ως χρόνια θεραπεία, όπως αντιυπερτασικά, φάρμακα του θυροειδούς, αντιαρρυθμικά και γενικότερα καρδιολογικά φάρμακα. Μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι για την επέμβαση καταρράκτη δεν συνιστάται η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων (παράγωγα της κουμαρίνης, ριβαροξαβάνη κ.ά.), γιατί η πιθανότητα αιμορραγίας του οφθαλμού είναι απειροελάχιστη, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης συστηματικών παρενεργειών από τη διακοπή του αντιπηκτικού είναι συχνότερη.

Μετά το πέρας της επεμβάσεως γίνεται ενστάλαξη μεικτού κολλυρίου αντιβιoτικού και κορτιζόνης 2σταγόνες κάθε 2 ώρες (τις ώρες της εγρήγορσης και όχι του ύπνου) και χορήγηση 2 δισκίων ακεταζολαμίδης (το πρώτο μετά το μεσημεριανό και το δεύτερο μετά το απογευματινό φαγητό) για την πρόληψη εμφάνισης υπερτονίας μετά την επέμβαση.

Επίσης χρειάζεται:

Μια μικρή αίσθηση ξένου σώματος ή ότι το μάτι δακρύζει είναι φυσιολογική την πρώτη μέρα.

Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μετά από μερικές μέρες. Αποφύγετε έντονη γυμναστική για 10 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι πολύ καλά και το ποσοστό επιτυχίας πάρα πολύ υψηλό. Παρόλα αυτά όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην επέμβαση του καταρράκτη μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε με επανεπέμβαση.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στα μηχανήματα της φακοθρυψίας και στους ενδοφακούς έχει αυξήσει σηματικά τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης χαρίζοντας χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών.

 

Ιωάννης Α.Μάλλιας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Μετεκπαιδευθής στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ

Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Μediterraneo Hospital