ΑΡΧΙΚΗ>ΠΑΘΗΣΕΙΣ>Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου

Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου

 ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ORAYA/ZEISS) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Μια επανασταστική, μη επεμβατική προσέγγιση της θεραπείας

 

Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (ORAYA/ΖΕΙSS)

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία είναι μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας τον αριθμό και τη συχνότητα έγχυσης των ANTI-VEGF παραγόντων που χρειάζονταν μέχρι πρότινος.

Λιγότερες ενέσεις

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία έχει αποδειχθεί πως μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ενέσεων, διατηρώντας παράλληλα την όραση.* Στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για να γίνει η εφαρμογή της θεραπείας, η μέθοδος μειώνει την ανάγκη για επιπρόσθετες ενέσεις μέχρι και 54%!*

Μετά από έναν οφθαλμολογικό έλεγχο θα ενημερωθείτε εάν η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία είναι κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση. Στον έλεγχο αυτόν περιλαμβάνεται μέτρηση της Οπτικής Οξύτητας, πρόσφατη Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), πρόσφατη Φλουροαγγειογραφία και μέτρηση του Αξονικού Μήκους του οφθαλμού.

*Βάση της Intrepid μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology.

Τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί ο ασθενής για να προχωρήσει στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία είναι:

  1. Ο αμφιβληστροειδής του να μη βρίσκεται σε φάση ουλοποίησης (να διαπιστωθεί δηλαδή με πρόσφατη φλουοροαγγειογραφία ότι υπάρχει ενεργός χοριοειδική νεοαγγείωση)
  2.  Η ύπαρξη ένδο ή υποαμφιβληστροειδικού υγρού στον αμφιβληστροειδή χιτώνα
  3.  Η διάμετρος της χοριοειδικής νεοαγγείωσης να είναι ίση ή μικρότερη από 4mm 

      Θεραπεία με στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου

    Το IRay® Radiotherapy System είναι ένα σύστημα στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας (γραμμικός επιταχυντής χαμηλής ενέργειας), το οποίο στέλνει ακτινοβολία με πολύ μεγάλη ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα με σκοπό να θεραπεύσει την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Η IRay® τεχνολογία χρησιμοποιεί ιδιαίτερα επικεντρωμένη, στενής δέσμης και χαμηλής ενέργειας στερεοτακτική ακτινοβολία και ειδικό λογισμικό για να:

Στοχεύσει στην πάσχουσα ωχρά κηλίδα (μέρος του οπισθίου πόλου του οφθαλμού, του αμφιβληστροειδή). Τρεις διαφορετικές δέσμες ακτινοβολίας, οι οποίες περνούν μέσα από τον σκληρό χιτώνα, συγκλίνουν στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η συνολική δόση της ακτινοθεραπείας είναι 16 Gray. 

Εντοπίσει το μάτι με τη χρήση ειδικού ανιχνευτή (tracker) και τη θέση εκπομπής της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας.

Εφαρμόσει τη θεραπεία σε μια μικροσκοπική περιοχή του αμφιβληστροειδούς.

Η ακτινοθεραπεία δρα επιλεκτικά στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα (νεοαγγεία που υπάρχουν κάτω από την ωχρά κηλίδα).

Διαδικασία στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας

Την ημέρα της θεραπείας, θα καθήσετε σε μια ρομποτική πολυθρόνα με το σαγόνι σας στο ειδικό υποσιάγωνο. Στον οφθαλμό όπου θα γίνει η θεραπεία, εφαρμόζονται μερικές σταγόνες για να αναισθητοποιηθεί και να τοποθετηθεί στη σωστή θέση. Η όλη διαδικασία, διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων και των 4 μόνο λεπτών που εφαρμόζεται η ακτινοθεραπεία. Μόλις ο οφθαλμίατρος σας το επιτρέψει, μπορείτε να επιστρέψετε πίσω στο σπίτι σας, την ίδια ημέρα.

Μετά το τέλος της θεραπείας, θα προγραμματιστούν με τον οφθαλμίατρό σας μερικά follow-ups και επιπρόσθετες ενέσεις, μόνο σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητες.

 Συχνές Ερωτήσεις

Ε: Ποιός θα εφαρμόσει τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία;

Α: Θα εφαρμοστεί από άρτια εκαπαιδευμένη ιατρική επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από εκπαιδευμένο οφθαλμίατρο, ακτινοθεραπευτή ογκολόγο και ακτινοφυσικό.

 

Ε: Πόσο μεγάλη είναι η δόση της στερεοτακτικής ακτινοβολίας που εφαρμόζεται με τη θεραπεία;

Α: Παρά το γεγονός ότι η δόση της στερεοτακτικής ακτινοβολίας στην ωχρά κηλίδα είναι υψηλή, η συνολική δόση ακτινοβολίας για όλο το σώμα είναι χαμηλή και δεν εγκυμονεί κινδύνους.

 

Ε: Πότε θα είμαι σε θέση να συνεχίσω τις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Α: Μπορεί να υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός στο μάτι για 24 ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας, ο οποίος προέρχεται από την τοποθέτηση ειδικού φακού επαφής κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης. Ο ερεθισμός αυτός υποχωρεί σταδιακά μέσα σε 1-2 μέρες.

Κλινικές Δοκιμές

Μέσα στα 5 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία έχει υποβληθεί σε πολλαπλούς ελέγχους και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της, η οποία είναι βασισμένη στα αποτελέσματα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης κλινικής μελέτης INTREPID. Ένα σύνολο 230 ασθενών συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, από 21 σημεία σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες. Η στερεοτακτική ακτιοθεραπεία εφαρμόζεται από το NHS σε οφθαλμολογικές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε Πανεπιστημιακές κλινικές της Γερμανίας, της Ελβετίας και στη χώρα μας. 

Οι πιο κοινές παρενέργειες συμπεριλάμβαναν κοκκίνισμα του οφθαλμού και ξηροφθαλμία, συμπτώματα τα οποία υποχωρούσαν μέσα σε μερικές ημέρες. Μόνο 1% των ασθενών ανέφερε πόνο κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης. Δεν υπήρξε καμία παρενέργεια συσχετιζόμενη με την ακτινοβολία κατά τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι συμμετέχουν στη μελέτη και έχουν υποβληθεί στη θεραπεία εδώ και 3 χρόνια.

Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου χαρακτηρίζεται από κίτρινες εναποθέσεις στην ωχρά (κεντρικός αμφιβληστροειδής). Η κατάσταση αυτή μπορεί να παραμείνει ως έχει, αλλά σε περίπου 10% των περιπτώσεων μπορεί να μεταπέσει σε εκφύλιση υγρού τύπου. Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, παθολογικά ευαίσθητα και διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία μεγαλώνουν πίσω από την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Το υγρό και οι ουλές που δημιουργούνται στον αμφιβληστροειδή, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους φωτοϋποδοχείς και να επιφέρουν απώλεια της κεντρικής όρασης.

                                                       

                                                   Κεντρικό σκότωμα σε ασθενή με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μείωση ενέσεων anti-VEGF

Η συνηθισμένη θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου είναι τακτικές ενέσεις με παράγοντα anti-VEGF, συχνά με περισσότερες από 5 ενέσεις το χρόνο. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη θεραπεία με anti-VEGF παράγοντες, με την πρόθεση να μειώσει τον αριθμό των απαιτούμενων ενέσεων, διατηρώντας ή/και βελτιώνοντας την όραση.

                        

Εικόνα Amsler Grid σε ασθενή με εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου.

Μη επεμβατική θεραπεία

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί νοσηλεία.

Χαμηλής ενέργειας δέσμες στερεοτακτικής ακτινοβολίας

Μια ακριβής -θεραπευτικής δόσης- δέσμη προσπίπτει στον οφθαλμό, στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Τα κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε ραγδαία ανάπτυξη (όπως τα κύτταρα των νέων, μη φυσιολογικών αγγείων) είναι πιο επιρρεπή στην στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Η συνολική δόση της ακτινοβολίας δεν ενέχει κίνδυνο για το υπόλοιπο σώμα.  

Πατήστε εδώ για να δείτε animation βίντεο με την εφαρμογή στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου.