ΑΡΧΙΚΗ>ΠΑΘΗΣΕΙΣ>Πτερύγιο

Πτερύγιο

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο (pterygium) είναι ένα τριγωνικό στρώμα ινοαγγειακού ιστού, το οποίο εισδύει στον κερατοειδή (μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού). Συνήθως εμφανίζεται στην εσωτερική γωνία του ματιού (ρινικά) και εμποδίζει την όραση (σαν αίσθηση ξένου σώματος) καλύπτοντας τον άσπρο (σκληρό) χιτώνα του ματιού. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από την αντιαισθητική του πλευρά, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, (π.χ.αστιγματισμό).
 
Βασικά αίτια:
 
Τα αίτια που προκαλούν το πτερύγιο δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Ωστόσο η εκφυλιστική αλλοίωση του επιπεφυκότα οφείλεται κυρίως σε αυξημένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία), στην ξηρασία και στη σκόνη.
 
Συμπτώματα:

Αντιμετώπιση και θεραπεία:
 
Το πτερύγιο αντιμετωπίζεται xειρουργικά: η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους (αν το πτερύγιο είναι μεγάλο, επεκτείνεται ή προκαλεί δυσμορφία), είτε σε περιπτώσεις που απειλείται ο οπτικός άξονας με εξασθένιση της όρασης. Για να προληφθεί η πιθανότητα υποτροπής κρίνεται σκόπιμο κατά την αφαίρεση του να καλύπτεται η περιοχή από την οποία εξορμά το πτερύγιο με αυτομόσχευμα επιπεφυκότα.