ΑΡΧΙΚΗ>ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ>Μέθοδος Lasik

Μέθοδος Lasik

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ LASIK!

 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού είναι η μέθοδος  LASIK.

Η επέμβαση περιλαμβάνει ένα αρχικό στάδιο στο οποίο γίνεται τομή στον κερατοειδή και ένα δεύτερο όπου το Excimer laser διαμορφώνει τον κερατοειδή, σμιλεύοντάς τον, έτσι ώστε οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας του οφθαλμού. Μέχρι πρότινος, το πρώτο στάδιο γινόταν με τη χρήση ενός μηχανικού μικροκερατόμου ο οποίος δημιουργούσε έναν κρημνό στον κερατοειδή (flap).  Σήμερα με την  εξέλιξη  της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τον διαχωρισμό του κερατοειδούς και τη δημιουργία του flap με τη χρήση ενός laser το οποίο ονομάζεται femtosecond laser.

Η διαφορά μεταξύ της κλασσικής επέμβασης LASIK και της Femto LASIK έγκειται στη δημιουργία του κρημνού, ο οποίος στην femto LASIK δημιουργείται με τη χρήση laser, κι όχι μικροκερατόμου. Συγκεκριμένα με το femtosecond laser, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί laser, οι οποίοι διαχωρίζουν τον κερατοειδή. Κάθε παλμός περνά μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και διαμορφώνει μια μικρή κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο βάθος από τον γιατρό. Οι παλμοί εκπέμπουν στην υπέρυθρο ζώνη του φάσματος και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά βραχύ χρόνο δράσης και τη μικρή ενέργεια επιτυγχάνουν τη φωτοδιάσπαση του ιστού στον οποίο προσπίπτουν, δηλαδή τον κερατοειδή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα επίπεδο διαχωρισμού στο εσωτερικό του κερατοειδούς, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του flap. Στη συνέχεια ο  γιατρός ανασηκώνει το flap και προχωρά στο δεύτερο μέρος της επέμβασης, που είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer laser

Τα πλεονεκτήματα του femtosecond laser είναι:

1.   Υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας (εξαλείφονται οι κίνδυνοι από τη χρήση του μηχανικού μικροκερατόμου).

2.   Τα flaps είναι πιο ομοιόμορφα και η πρόβλεψη για το πάχος τους έχει ακρίβεια που φθάνει το 1μm.

3.   Η επούλωση του flap γίνεται γρηγορότερα (μικρότερη πιθανότητα για παρεκτόπιση του flap άμεσα μετεγχειρητικά και ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης).

 

Για να είστε υποψήφιος για διόρθωση με laser χρειάζεται:

1.Να είστε τουλάχιστον 18 ετών (γιατί μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζεται η ανάπτυξη των ματιών).

2.Να μην πάσχετε από κάποια άλλη οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση.

3.Οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος  θεραπείας.

4.Να μην είστε σε περίοδο  εγκυμοσύνης ή λοχείας.

5.Nα μην παίρνετε φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη και η ισοτρετινοίνη.

Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς και η επαρκής εξειδίκευση του γιατρού εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα.

Το τελευταίο διάστημα στη προσπάθεια να κάνουμε τις επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser ασφαλέστερες για τους ασθενείς και κυρίως να προλάβουμε μια επιπλοκή τους, η οποία ονομάζεται κερατεκτασία, γίνεται συνδυασμός του Laser με διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking). 

                               Διασύνδεση κολλαγόνου      

Κατά τη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς  ενσταλάζεται μια βιταμίνη η οπoία ονομάζεται ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) επάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Αφού την αφήσουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  να διαποτίσει το στρώμα του κερατοειδούς, ακολουθεί ακτινοβόληση με υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA). Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται  cross linking. Το μόριο της ριβοφλαβίνης υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Α γίνεται ασταθές και σχηματίζει καινούριους χημικούς δεσμούς με τα κολλαγόνα ινίδια του κερατοειδούς (cross links). Το αποτέλεσμα  είναι,  η μηχανική  ισχυροποίηση του κερατοειδούς που έχει σαν συνέπεια την μείωση της πιθανότητας υποτροπής της μυωπίας, της υπερμετρωπίας  ή της εμφάνισης  κερατεκτασίας.

Διασύνδεση κολλαγόνου και διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με τη μέθοδο LASIK

Lasik extra:

Μετά τη δημιουργία του κρημνού (flap), το ανασήκωμα του, την ακτινοβόληση με το excimer Laser, το οποίο διορθώνει την μυωπία, γίνεται ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90sec με αποτέλεσμα να ποτίζεται το στρώμα του κερατοειδούς και εν συνεχεία πλένεται καλά η ριβοφλαβίνη, τοποθετείται το flap στη θέση του και ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α 30mW/cm2 για 90sec. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Lasik extra και όπως έχει προαναφερθεί, σκοπό έχει την ισχυροποίηση του κερατοειδή μετά από τη διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, για την αποφυγή της κερατεκτασίας. Ενδείξεις για να ακολουθήσει ο εκάστοτε υποψήφιος τη μέθοδο αυτή είναι:

1.   Υψηλή μυωπία

2.   Υπερμετρωπία

3.   Σχετικά λεπτός κερατοειδής

4.   Αυξημένος κίνδυνος κερατεκτασίας

Προεγχειρητικές οδηγίες για επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

1.   Εάν κάνετε χρήση φακών επαφής, θα πρέπει να τους διακόψτε τουλάχιστον  15 μέρες πριν την επέμβαση.  Όσο μεγαλύτερο  είναι το διάστημα της αποχής από τους φακούς, τόσο η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται και τα λειτουργικά αποτελέσματα της επέμβασης βελτιώνονται.

2.   Οι γυναίκες που κάνουν χρήση προϊόντων μακιγιάζ θα πρέπει να διακόπτουν τη χρήση τους τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την επέμβαση καθώς επίσης και δύο εβδομάδες μετά.

3.   Την ημέρα της επέμβασης να έχετε μαζί σας απορροφητικά γυαλιά ηλίου.  Θα τα φορέσετε αμέσως μετά την επέμβαση.

4.   Δυο ημέρες πριν από την επέμβαση θα σας ζητηθεί να ενσταλάξετε ένα αντιβιοτικό κολλύριο καθώς και να πλένετε τα μάτια σας με έναν αφρό καθαρισμού πρωί και βράδυ. Ο λόγος για τα παραπάνω είναι προληπτικός, για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας μόλυνσης.

5.   Το πρωί της επέμβασης μπορείτε να πάρετε κανονικά το πρωινό σας γεύμα.

6.   Λίγη ώρα πριν την επέμβαση, θα σας δοθεί ένα ηρεμιστικό χάπι από τις νοσηλεύτριες του κέντρου.  Το χάπι αυτό ελαττώνει το άγχος  και σας βοηθά να συνεργαστείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

7.   Το πρωί της επέμβασης μην χρησιμοποιείστε κάποιο άρωμα(eau de toilet).  Τα έντονα αρώματα καθώς εξατμίζονται μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του laser.

8.   Στην αίθουσα επεμβάσεων τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να είναι κλειστά. Λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα επεμβάσεων κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο και δώστε το στον συνοδό σας.

Πριν τη διεξαγωγή της επέμβασης, είναι απαραίτητος ένας ενδελεχής έλεγχος των ματιών ο οποίος περιλαμβάνει:

1.   Την παχυμετρία του κερατοειδούς.

2.   Την τοπογραφία του κερατοειδούς.

3.   Τη διάθλαση με και χωρίς τη χρήση μυδριατικών κολλυρίων (τη μέτρηση δηλαδή των βαθμών που θα διορθώσει το laser).

4.   Την εκτίμηση της κατάστασης των βλεφάρων και των δακρύων (αν υπάρχει βλεφαρίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την επέμβαση).

5.   Τη βυθοσκόπιση

Για να είναι αξιόπιστες οι παραπάνω μετρήσεις, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει από τη χρήση φακών επαφής για δυο εβδομάδες.

Η εκτενής συζήτηση και η επίλυση οποιονδήποτε αποριών έχετε σχετικά με την επέμβαση που θα κάνετε είναι υψίστης σημασίας. Ο χειρουργός οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να σας τις λύσει καθώς και να σας προετοιμάσει για το τι να περιμένετε τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και ημέρες. Με τη μέθοδο LASIK η όραση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει κιόλας από τις 12 πρώτες ώρες. Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κάποια μέθοδος διόρθωσης καλύτερη από την άλλη. Η πιο σωστή μέθοδος διόρθωσης για τον κάθε υποψήφιο είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα μάτια του αλλά και στις ανάγκες του και αποτελεί επίσης ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με τον χειρουργό οφθαλμίατρο.