ΑΡΧΙΚΗ>ΠΑΘΗΣΕΙΣ>Ξηροφθαλμία

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν τον κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λύπανση. Το δακρυϊκό φιλμ είναι απαραίτητο για την καλή όραση και την υγεία των ματιών και αποτελείται από 3 στιβάδες.

Η βλεννώδης στοιβάδα καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα (η εξωτερική επιφάνεια του ματιού) δημιουργώντας μια χαμηλή συγκόλληση με αυτόν ούτως ώστε το δάκρυ να παραμένει σταθερό επάνω στο μάτι. Η υδαρής στοιβάδα παρέχει την υγρασία και μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον κερατοειδή χιτώνα. Αυτό το στρώμα αποτελείται από 98% νερό μαζί με μικρές ποσότητες από χλωριούχο νάτριο (αλάτι), πρωτεΐνες και άλλα συστατικά. Η εξωτερική λιπώδης στοιβάδα δημιουργεί μια ελαιώδη μεμβράνη η οποία καλύπτει την δακρυική στιβάδα και την προστατεύει από την εξάτμιση.
 
Η εμφάνιση ξηροφθαλμίας σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους ανεπάρκεια σε τουλάχιστον μια από αυτές τις στοιβάδες: Ίσως, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.
 
Τα δάκρυα δημιουργούνται σε πολλούς αδένες γύρω από το μάτι. Το υδάτινο στρώμα παράγεται στον δακρυικό αδένα, ο οποίος βρίσκεται στην βάση του άνω βλεφάρου. Πολλοί μικροί αδένες ανάμεσα στα τοιχώματα των βλεφάρων παράγουν το ελαιώδες και βλεννώδες στρώμα. Με κάθε βλεφαρισμό τα βλέφαρα απλώνουν τα δάκρυα επάνω στο μάτι.
 
Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν την ξηροφθαλμία:

Κυριότερα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας:

Τρόποι αντιμετώπισης:
 
1.Τεχνητά δάκρυα και λιπαντικά
Τα τεχνητά δάκρυα διατίθενται άνευ ιατρικής συνταγής και προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, όπως ο κνησμός, ο ερεθισμός, το αίσθημα ύπαρξης ξένου σώματος στον οφθαλμό, το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα και το αίσθημα βάρους στα βλέφαρα. Τα τεχνητά δάκρυα που δεν περιέχουν συντηρητικά είναι πιο φιλικά με τον οφθαλμό.
 
2.Απόφραξη δακρυικού σωληναρίου
Για τις βαριές μορφές ξηροφθαλμίας, μερικές φορές είναι απαραίτητη η απόφραξη των σωληναρίων που απομακρύνουν τα δάκρυα από το μάτι. Με την απόφραξη του δακρυϊκού σωληναρίου αυξάνεται η ποσότητα των δακρύων που παραμένουν στο ματι. Προτού διενεργηθεί μόνιμη απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, πραγματοποιείται προσωρινή απόφραξη με την εισαγωγή βύσματος (το οποίο διαλύεται σε μερικές ημέρες) στο δακρυϊκό πόρο, ώστε να ελεγχθεί το κατά πόσον η μόνιμη απόφραξη θα οδηγήσει εν τέλει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.
 
3.Οφθαλμολογικές σταγόνες κυκλοσπορίνης που χορηγούνται με την προσκόμιση ιατρικής συνταγής
Οι σταγόνες αυτές αυξάνουν τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να παράγει δάκρυα, η οποία ενδέχεται να έχει μειωθεί εξαιτίας φλεγμονής που σχετίζεται με την ξηροφθαλμία.
 
4.Χειρουργική επέμβαση
Για τους χρονίως πάσχοντες από ξηροφθαλμία, ενδέχεται να συσταθεί χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα τοιχώματα του δακρυϊκού πόρου απ’ όπου γίνεται η αποχέτευση των δακρύων, συνενώνονται. Σε αντίθεση με την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου με βύσμα, τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής είναι μη αναστρέψιμα.