ΑΡΧΙΚΗ>ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ>Laser Υπερμετρωπίας

Laser Υπερμετρωπίας

Για να είστε υποψήφιος για laser υπερμετρωπίας χρειάζεται:

 

Σχετικά με το ποια διαδικασία σας ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να συζητηθεί από εσάς και τον οφθαλμίατρο σας, όμως η τελική απόφαση βασίζεται στις εξετάσεις των ματιών σας.
Φυσικά, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η διόρθωση της υπερμετρωπίας με laser μπορεί να συνδυαστεί με τα laser που διορθώνουν την μυωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.
 
 
Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων:
 
Transepithelial PRK (Photorefractive Keratectomy)
 
Στην αρχή της επέμβασης laser για την διόρθωση της υπερμετρωπίας χρησιμοποιούνται σταγόνες για να μουδιάσει η εξωτερική επιφάνεια του ματιού. Στην Transepithelial PRK δε χρειάζεται να γίνει αφαίρεση του επιθηλίου μηχανικά (no – touch technique).  Η εφαρμογή του laser στον κερατοειδή χιτώνα είναι ανώδυνη. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής ο οποίος καλύπτει τον κερατοειδή χιτώνα. Μέσα σε 3–5 μέρες αναπτύσσονται νέα επιθηλιακά κύτταρα και επουλώνεται πλήρως η επιφάνεια του ματιού οπότε αφαιρείται ο φακός επαφής.
 
Χαρακτηριστικά επέμβασης  PRK
 
 
 • H τεχνική είναι απλή.
 • Δεν γίνεται κάποια τομή στον κερατοειδή.
 • Η PRK μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε κερατοειδείς που μπορεί να είναι πολύ λεπτοί για LASIK.
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τη δημιουργία του κρημνού κατά τη διάρκεια της επέμβασης laser υπερμετρωπίας ή μετά από αυτή, επειδή δε δημιουργείται κρημνός στον κερατοειδή, γενικά είναι ασφαλέστερη σαν μέθοδος.
 • Η διαδικασία επούλωσης ύστερα απο το laser αστιγματισμού  θα διαρκέσει από 3 έως 4 μήνες, το ίδιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση.
 • Μπορεί να υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης ματιών. 'Aλλες σοβαρές επιπλοκές μετά από PRK είναι σπάνιες και γενικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή επανεπέμβαση.
Χαρακτηριστικά επέμβασης LASIK με Femptosecond Laser  
To Femto  Z4  κατασκευάζεται στην Ελβετία από την εταιρία Ziemer Opthalmic Systems.
Με το Femptosecond Laser χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί Laser οι οποίοι διαχωρίζουν τον κερατοειδή.
Κάθε παλμός περνά μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και διαμορφώνει μια μικρή κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο από τον γιατρό βάθος.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα επίπεδο διαχωρισμού στο εσωτερικό του κερατοειδούς, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του flap.
Όλη η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόλις 15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν ο γιατρός  ανασηκώνει το flap και προχωρά στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης, που είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer Laser.
 
 
Χαρακτηριστικά του Fempto Z4:
 • Διαθέτει παλμό διαχωρισμού (2μm)  έως και δέκα φορές μικρότερο από κάθε άλλο εμπορικά διαθέσιμο σύστημα.
 • Λειτουργεί με χαμηλή ενέργεια παλμού κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο κερατοειδής δεν εμφανίζει οίδημα μετεγχειρητικά.
 • Διαθέτει μικρό εύρος παλμού, με αποτέλεσμα ομαλή επιφάνεια διατομής του flap το οποίο γίνεται με ακρίβεια και προβλεψιμότητα. Η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής μειώνεται σημαντικά, πράγμα που κάνει την επέμβαση ασφαλέστερη.
 
Εξασφαλίζει εστίαση και άριστη ακρίβεια σε βάθος με ελάχιστη μηχανική  καταπόνηση.
Χαρακτηριστικά του Laser  Schwind  Amaris 750S  
 
Συνδυασμός επεμβάσεων διόρθωσης Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser με διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking)
Το τελευταίο διάστημα στη προσπάθεια να κάνουμε τις επεμβάσεις διόρθωσης της υπερμετρωπίας με Laser ασφαλέστερες για τους ασθενείς και κυρίως να προλάβουμε μια επιπλοκή τους, η οποία ονομάζεται κερατεκτασία, γίνεται συνδυασμός του Laser με διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking).
 
Διασύνδεση κολλαγόνου
Κατά τη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς ενσταλάζεται μια βιταμίνη η οπoία ονομάζεται ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) επάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Αφού την αφήσουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να διαποτίσει το στρώμα του κερατοειδούς, ακολουθεί ακτινοβόληση με υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA). Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται cross linking. Το μόριο της ριβοφλαβίνης υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Α γίνεται ασταθές και σχηματίζει καινούριους χημικούς δεσμούς με τα κολλαγόνα ινίδια του κερατοειδούς (cross links). Το αποτέλεσμα είναι, η μηχανική ισχυροποίηση του κερατοειδούς που έχει σαν συνέπεια την μείωση της πιθανότητας υποτροπής της υπερμετρωπίας ή της εμφάνισης κερατεκτασίας.
 
Ο συνδυασμός της διασύνδεσης κολλαγόνου με τις επεμβάσεις διόρθωσης Laser έχει δυο μορφές: Την PRK extra και την Lasik extra.
 
PRK extra:
Μετά την εφαρμογή του excimer Laser στον κερατοειδή χιτώνα ακολουθεί η ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90 δευτερόλεπτα. Εν συνεχεία γίνεται εφαρμογή υπεριώδης ακτινοβολίας με ένταση 30 mW/cm2 για 90 ‘’. Τέλος, τοποθετείται φακός επαφής. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί μόλις τρία λεπτά και σύμφωνα με τις γνώμες των ασθενών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επέμβαση PRK Xtra ο χρόνος ανάρρωσης και η δυσφορία μετά από την διαδικασία της επέμβασης είναι η ίδια μετά από μια συνήθη επέμβαση PRK.
 
Ενδείξεις:
 •  Σχετικά λεπτός κερατοειδής
 •  Υψηλή μυωπία
 •  Οφθαλμοί με σχετική προδιάθεση για κερατεκτασία (νεαροί σε ηλικία ασθενείς)
 
Lasik extra:
Μετά τη δημιουργία του κρημνού (flap), το ανασήκωμα του, την ακτινοβόληση με το excimer Laser, το οποίο διορθώνει την υπερμετρωπία, γίνεται ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90sec με αποτέλεσμα να ποτίζεται το στρώμα του κερατοειδούς και εν συνεχεία πλένεται καλά η ριβοφλαβίνη, τοποθετείται το flap στη θέση του και ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α30mW/cm για 90 sec.
 
 
Laser γερμανικής τεχνολογίας 8ης γενιάς για επεμβάσεις υπερμετρωπίας. 
Είναι το πιο γρήγορο ecximer laser που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια  αγορά με 750 μικροσκοπικούς παλμούς laser το δευτερόλεπτο.  Διαθέτει τον πιο σύγχρονο ιχνηλάτη (eyetracker) με 1050 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και είναι το μοναδικό Laser με δυνατότητα να  << κλειδώνει >>  σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του  ματιού σε 6 επίπεδα/διαστήματα αντισταθμίζοντας κάθε παρέκκλιση του σε χρόνο τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου (0.003sec). Είναι το μοναδικό οφθαλμιατρικό Laser παγκοσμίως με 2 επίπεδα ενέργειας (dual fluence) και λογισμικό για έξυπνη κατανομή των παλμών του Laser (intelligent thermal control).
 
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των παλμών Laser, εξαιρετική ασφάλεια και καταπληκτικά αποτελέσματα.
 
Η διαθλαστική χειρουργική με ακτίνες laser σκοπό έχει τη διόρθωση κοινών παθήσεων της όρασης που είναι γνωστές ως διαθλαστικές ανωμαλίες και περιλαμβάνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, η χρήση των ακτίνων laser έχει επικρατήσει λόγω της τεχνολογικής υπεροχής της και της ακρίβειας και προβλεψιμότητας των αποτελεσμάτων.
 
 
Α. Φυσιολογικό μάτι:Το είδωλο εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή Β. Μυωπία: Το είδωλο εστιάζεται μπροστά από τον αμφ/δή.
 
Γ. Υπερμετρωπία: Το είδωλο εστιάζεται πίσω από τον αμφ/δή Δ. Αστιγματισμός: Παραμόρφωση του ειδώλου.
 
Η εφαρμογή του laser γίνεται στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι ο εξωτερικός διαφανής χιτώνας του οφθαλμού. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων τοπικά και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.
 
Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων:
1. (PRK): Μετά την αναισθητοποίηση των ματιών με ειδικό αναισθητικό, αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς. Ακολουθεί η εφαρμογή του laser που γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Στο τέλος τοποθετείται ειδικός φακός επαφής που δρά σαν επίδεσμος και βοηθά στην αναγέννηση του επιθηλίου. Η αναγέννηση του επιθηλίου διαρκεί 3-5 μέρες, οπότε και αφαιρείται ο φακός επαφής. Κατόπιν απαιτείται ενστάλλαξη σταγόνων για 3 μήνες.
Αριστερά PRK: Το laser δρά στην επιφάνεια του κερατοειδούς.
2. (LASIK): Ο χειρουργός με τη βοήθεια του FEMTOsecond Laser τέμνει ένα κρημνό(flap) στο κερατοειδή. Εν συνεχεία, ο κρημνός(τμήμα του κερατοειδούς) ανασηκώνεται και ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο υποκείμενο τμήμα του κερατοειδούς. Τέλος ο χειρουργός τοποθετεί τον κρημνό στην αρχική θέση του. Δεν απαιτείται η χρήση φακού επαφής μετά την επέμβαση. Η διάρκεια ενστάλλαξης σταγόνων μετεγχειρητικά είναι μία εβδομάδα. Πλεονεκτήμα της μεθόδου LASIK είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης.
 
Για να είστε υποψήφιος για διόρθωση με laser θα πρέπει να: 1.Να είστε τουλάχιστον 18 ετών.(γιατί μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζεται η ανάπτυξη των ματιών). 2.Να μην πάσχετε από κάποια άλλη οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση. 3.Οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος θεραπείας. 4.Να μην είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας. 5. Nα μην παίρνετε φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη και η ισοτρετινοίνη. Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς και η επαρκής εξειδίκευση του γιατρού εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα, καθιστώντας διεθνώς τη μέθοδο αυτή ως τη δημοφιλέστερη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών.
 
 
Αριστερά LASIK: Το flap έχει ανασηκωθεί και ακολουθεί η εφαρμογή του laser σε βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς.
 
Διαβάστε επίσης Διασύνδεση κολλαγόνου (Corneal Cross Linking): Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης του κερατοκώνου και άλλων εκτάσιων του κερατοειδούς