ΑΡΧΙΚΗ>ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ>Lasik Extra & PRK Extra

Lasik Extra & PRK Extra

 

Συνδυασμός επεμβάσεων διόρθωσης Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser με διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking)

Το τελευταίο διάστημα στη προσπάθεια να κάνουμε τις επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser ασφαλέστερες για τους ασθενείς και κυρίως να προλάβουμε μια επιπλοκή τους, η οποία ονομάζεται κερατεκτασία, γίνεται συνδυασμός του Laser με διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking).
 
Διασύνδεση κολλαγόνου
 
Κατά τη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς ενσταλάζεται μια βιταμίνη η οπoία ονομάζεται ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) επάνω στον κερατοειδή χιτώνα. Αφού την αφήσουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να διαποτίσει το στρώμα του κερατοειδούς, ακολουθεί ακτινοβόληση με υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA). Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται cross linking. Το μόριο της ριβοφλαβίνης υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Α γίνεται ασταθές και σχηματίζει καινούριους χημικούς δεσμούς με τα κολλαγόνα ινίδια του κερατοειδούς (cross links). Το αποτέλεσμα είναι, η μηχανική ισχυροποίηση του κερατοειδούς που έχει σαν συνέπεια την μείωση της πιθανότητας υποτροπής της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή της εμφάνισης κερατεκτασίας.
 
Ο συνδυασμός της διασύνδεσης κολλαγόνου με τις επεμβάσεις διόρθωσης Laser έχει δυο μορφές: Την PRK extra και την Lasik extra.
 
PRK extra:
Μετά την εφαρμογή του excimer Laser στον κερατοειδή χιτώνα ακολουθεί η ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90 δευτερόλεπτα. Εν συνεχεία γίνεται εφαρμογή υπεριώδης ακτινοβολίας με ένταση 30mW/cm2 για 90 ‘’. Τέλος, τοποθετείται φακός επαφής. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί μόλις τρία λεπτά και σύμφωνα με τις γνώμες των ασθενών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επέμβαση PRK Xtra ο χρόνος ανάρρωσης και η δυσφορία μετά από την διαδικασία της επέμβασης είναι η ίδια μετά από μια συνήθη επέμβαση PRK.
 
Ενδείξεις:
Lasik extra:
 
Μετά τη δημιουργία του κρημνού (flap), το ανασήκωμά του, την ακτινοβόληση με το excimer Laser, το οποίο διορθώνει την μυωπία, γίνεται ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90sec με αποτέλεσμα να ποτίζεται το στρώμα του κερατοειδούς και εν συνεχεία πλένεται καλά η ριβοφλαβίνη, τοποθετείται το flap στη θέση του και ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α 30mW/cm για 90sec.
 
Ενδείξεις: